torsdag 1 november 2012

Skitfiske

Enligt vad jag fått höra så är stora delar av Älvens vatten otjänligt som dricksvatten. Inte bara i de nedre delarna utan redan uppe i fjällregionen. För den som vill läsa mer så finns rapporten här, på Indalsälvens vattenvårdsförbunds sida.
Här är en bild som visar antalet e-koli bakterier i en mätpunkt i Enkroken.
De höga staplarna är samtliga tagna i augusti under åren 2008-2012, och som ni ser överskrider de gränsen för otjänligt dricksvatten rejält.
Så här ser samma diagram ut från en mätpunkt nere vid Järpen.
Att vattnet i Storsjön börjat bli dåligt har uppmärksammats i Östersundsposten tidigare. Men tydligen så kommer en hel del dit via Älven.
Å andra sidan säger ju bondförnuftet att man inte kan bygga ut Åreområdet hur mycket som helst, utan att också dimensionera reningsverken efter detta. Enligt uppgift från initierad källa så breddar samtliga reningsverk i kommunen, dvs skitvatten rinner orenat förbi bassängerna.
Detta får ju en att tänka till. Jag brukar dricka vattnet eller använda det för kaffekokning, och hitills har det inte varit några problem, men helt plötsligt kändes det olustigt. Speciellt att vattnet så långt västerut som i Enkroken innehåller så mycket bakterier.
Och begreppet skitfiske har fått en ny innebörd.

Inga kommentarer: