onsdag 27 maj 2009

Nya öringvatten

Anariset AB i västra jämtlandsfjällen är ett företag, drivet av min gode vän Per-Erik Jonasson, med tillgång till finfina öringvatten. I år kommer dessutom några nyheter, som passar oss flugfiskare.
Anarisets fiskevatten har tidigare varit samiska husbehovsvatten, vilket innebär att de aldrig varit upplåtna för sportfiske. Detta medför att fiskevattnen är av hög kvalitet.





Vid Rullåns utlopp i Ö Vattensjön ligger campen Ajvin Sijte vackert belägen på en udde. Rullån har sina källor långt upp fjällvärlden och rinner som ett pärlband genom Rulldalen ner till Ö Vattensjön. Ån erbjuder ett spännande flugfiske och ska man lyckas fånga någon av åns öringar är det smygfiske som gäller i det klara vattnet. Det finns partier som har långsamt flytande vatten likväl som strömmande delar.
Östra och Västra Vattensjön erbjuder fiske efter både öring och röding. Lättast att komma i kontakt med dem görs genom campens båtar eller flytringar. Ett nog så spännande fiske att närma sig en vakande fisk, och klura ut vad den äter.





Anasjölägret ligger längre ut i fjällvärlden med tillgång till många fiskevatten. Här kommer den första av årets nyheter, Hällån. Den var tidigare en av Länstyrelsens kvoterade fiskevatten, men är nu reserverad för Anasjölägrets gäster. Här kommer också fiskereglerna att skärpas till så det långsiktigt ska bli ett bättre fiske.

Grönvallen är en annan nyhet. Här kommer en tjärn att öppnas för enbart flugfiske. Jag provfiskade själv den tjärnen i höstas med gott resultat, trots att vi var en bit in i älgjaktssäsongen. Många öringar med bra medelvikt blev resultatet. Ett ställe man gärna återvänder till.





Anariset förfogar alltså över fiskevatten som passar alla typer av fiskare, allt från spinnfiskare till kräsna flugfiskare. Dessutom är naturen helt sagolikt vacker och man ser inte speciellt mycket spår av andra fiskare, såsom skräp och eldstäder, vilket brukar förstöra en del av känslan. Tänker ni åka norröver för fiske i sommar, så varför åka över ån efter vatten. Boka in några dagar på nån av Anarisets camper istället.
Mer info om fiskevattnen, priser m.m hittar du på http://www.anariset.se

1 kommentar:

Patrik sa...

Undrar om det är den tjärnen jag stått och tittat på vid mina vandringar upp till Lapplägret och vidare in till Isjödalen?!
Sugen har man varit att lägga ut en fluga där.
Fint reportage Stig!!

//Fortsatt skitfiske