onsdag 4 februari 2009

Streamerfiske

Det finns fortfarande flugfiskepuritaner som anser att streamerfiske inte är riktigt flugfiske. Jag kan säga att jag småler åt dem när jag går hem med en kilosöring i fiskekorgen, medan de fiskar med sin Black Gnat i strl 16. Javisst, står man och dänger med sin streamer och låter den svepa genom strömmen gång på gång, då är det ett oeffektivt flugfiske. Enligt den gamla skolan. En och annan öring kommer också att fångas, för förr eller senare passerar flugan en örings ståndplats. Det är just ståndplatser som är det intressanta i kråksången. Läs strömmen och försök lista ut var ståndplatserna eller djupfåran är och placera din fluga där. Fiska aktivt mot dessa platser och tänk på hur du vill att streamern ska röra sig. De flesta streamers imiterar bytesfiskar. Tänk då på hur dessa uppför sig i vattnet och försök att få din streamer att uppföra sig likadant. En skadad bytesfisk kanske driver med strömmen medan den kämpar för att hålla balans och komma i skydd. Detta kan kanske imiteras genom små ryck i flugan medan den fiskas. En flyende bytesfisk som kommit in i en örings revir föröker sticka snabbt som ögat för att inte bli uppäten. Imitera detta genom att sätta fart på flugan när den befinner sig vid en trolig ståndplats. Inte så svårt va ? Hur många har inte fått hugg när man snabbt vevar in flugan efter sista kastet eller när man ska byta fiskeplats. Och det finns inget som säger att man måste göra nedströmskast bara för att man har en streamer knuten på tafsen. Ibland blir det nödvändigt med uppströmskast. Att kunna kontrollera linan och flugans positon i vattnet är A och O, precis som när man fiskar med torrfluga eller nymf.

Jag använder dessa tekniker när jag fiskar med streamer och det funkar. Dessutom blir det mycket roligare, och framförallt effektivare.


Naturligtvis finns det böcker skrivna i detta ämne. Två "biblar" är dessa:



Modern Streamers for Trophy Trout av amerikanerna Bob Linsenman och Kelly Galloup. Här avhandlas bl a hur storöringar uppför sig, hur man läser vatten, fisketekniker och flugmönster.













Streamer av norrmannen Pål Krogvold. Här kan man också läsa om fisketekniker, men framför allt ägnas en stor del av boken åt flugmönster och flugbindning.









Det fina med streamers är att du kan fiska dem året om. Du kan få en öring att hugga på dem om du, som ovan nämt, placerar dem i öringens revir eller på ståndplatsen. Prova detta och kanske drömöringen blir din.

1 kommentar:

Patrik sa...

Jag kan bara intyga det sanna i ditt inlägg för dagen Stig.
Och precis som du så hr jag ofta en streamer eller en zonker i tafsslutet, speciellt när det skymmer och öringen börjar att patrullera av sitt revir. Men precis som du skriver, fiska den även på dagen, men att man då skall lägga 70% av tiden på att läsa in vattnet och dom sista 30 till själva fisket.

Ha det fortsatt gott - Patrik